Saturday, May 11

Implanon

nak cite skit pengalaman insert implanon..mana tau ada yg diluar sana nak cari maklumat/reference..
as semua org dah tau..implanon ni salah satu cara perancang keluarga/contraseptive..
bg saya cara ni yg plg mudah setakat ni..sbb apa mudah bg saya..kalo nak compare ngan makan ubat, tentu2nya miss, injection..tak rajin nak ulang ke klinik every 3 mths..byk kali cucuk tu..kalo nak pakai IUD lak, ngeri & leceh nak maintain cek tali takut2 hilang xdpt dikesan..hehe

implanon ni cuma masukkan..pastu biarkan sampai expired 3 thn..then keluarkan/tukar baru..simple
sekali cucuk je..

kosnya..
saya pernah tanya kat private clinic..dlm RM600
saya buat di LPPKN..total RM320 + RM5 yuran pendaftaran

my opinion, kalo nak buat recomended buat kat LPPKN sbb doktor dia trained & expert..hari2 buat, kan..pejam mata pon blh kot..

before pegi LPPKN ni kena call dulu sbb lain2 branch lain2 schedulenya..
mcm LPPKN ampang, doktor cuma buat every khamis minggu 2,3,4 shj..mcm sy..xblh nak buat kat ampang sbb sume date tak kena..nak insert ni kena between menses day 1-5 only

so..saya buat di LPPKN jln raja laut..dia buat almost everyday..just call & kalo nasib baik blh dtg hari yg sama/esoknya (kalo appointment xpenuh)

masa yg diambil utk whole procedure estimated about 2 hrs (insert kejap je..dlm seminit..yg lama adalah masa menunggu, kaunseling dll..)
so kalo xambik cuti pon ok..time off je dlm 2 jam gitu..

ok..saya cite in detail la ye urusan di LPPKN
1 day before, call diorg buat appointment.. then dtg dlm kul 8pg sbb lps tu kena masuk keje..
sampai klinik amik nombor dulu, bagi IC..kalo xpernah register mana2 klinik kerajaan utk perancang keluarga, dia akan consider as patient baru..bukak buku baru..
kena fill up details2 dlm buku..then dah siap tunggu giliran..

staff klinik masa saya dtg hr tu..sume perempuan
patient pon perempuan2 je nampaknya..mungkin sbb kalo TTC punya kes kat floor lain rasanya..
anyway husband masih blh teman kat situ..xde sign lelaki dilarang masuk ye..

sampai giliran..nurse panggil utk amik height/weight & personal/family medical history..
then nurse akan bagi kaunseling tentang implanon ni..side effect sume..
before decide nak pakai implanon ni better you all research skit pasal side effect dia..ramai blogger yg share..search je
lps bagi penerangan, nurse suggest utk cuba amik injection 1 or 2 times before guna implanon..sbb dlm implanon ni adalah hormon & sama dgn injection tu..utk tgk sama ada kita sesuai ke tak..
so..decide la nak trs insert ke..nak tkr fikiran utk amik injection..
for me..dah pk byk kali..so mmg xtukar fikiran dah..

pastu nurse bg resit..pi byr/ambik dulu implanon tu kat farmasi (kat situ jgk..bilik sebelah je)..then bg kat nurse..


nurse prepare everything..then dia panggil masuk bilik rawatan..duduk kat kerusi je sambil hulur tgn..
then doktor dtg..ltk cecair kuning kat area tgn yg effected..then dia inject bius
lps bius..implanon dimasukkan..xrasa pon..
dah siap masuk..nurse suruh rasa..mcm batang mancis di bawah kulit..
dah siap tu, before letak plaster..nurse spray kasi kebas...then ltk plaster..
xde bandage2 pon..lps plaster kena tekan tpt injection tu selama 10 minit (x blh balik dulu)..
kalo tak tekan..darah akan meleleh dgn jayanya sbb tpt luka tu agak besar..(saya terlambat tkn sbb xrasa sakit..lupa..hehe)
lps tekan 10 minit tu..dah xde bleeding..sume ok..tunjuk kat nurse..dia tkr plaster baru..then....
blh balik!

overall...insert implanon adalah TAK SAKIT..
sama je rasa ngan korang ambik vaccination/injection2 lain tu

effected area akan lebam for few days..pastu dah ok..
kena follow up utk wound inspection after 1 week..and next f/up after 1 year


kad utk disimpan..kat belakang ada expiry date supaya tak lupa..


5 comments:

Tinta Lana said...

Salam.

Maklumat yg sgt berguna. Before this, saya cuma tahu psl IUD je,hehehe.

Sorry tanya ni, TTC tu stand for apa ya?

Tinta Lana said...
This comment has been removed by the author.
sue said...

TTC - trying to conceive..kes kesuburan la kira2

Rina Supian said...

Emm..baru sy tau psl implanon ni. Tq.

Elie Lily said...

Baru tahu pasal info ni. thx for sharing! :D