Monday, April 3

Jacuzzi Villa @ Suria Hot Spring Resort, Bentong

19-20 Mar 2017
2D1N

kali ke-2 dtg kesini..last time dtg kami stay di triple room..this time nak try jacuzzi villa plk
tips kalau nak dpt rate yg lbh jimat, book la secara online..agoda, traveloka, etc..compare dulu harga, termasuk website suria resort sendiri

jom tengok keadaan dlm villa..kami stay villa Mawar



















ada ruang tamu dgn sofa bed
sampai2 tu sofa bed tu x bkk lg..kitorg yg bkk
mcm biasa..ada TV, tp kat villa kami siaran xbrp clear

wifi connection pun tak kuat..xblh nak connect
mungkin sbb villa2 ni semua letaknya ter-kebelakang dibhgn resort ni

dlm kabinet ada bottle water & tea/coffee making facilities termasuk peti ais kecik



















sofa bed saiz queen
kalau xnak sewa bantal/selimut extra blh la bwk sendiri dr rumah..



















shower & toilet separate..dgn sinki ditgh2
kiri tu toilet..kanan shower
atas sinki blh kanan tu ada sabun kecik & shampoo..cute sgt toiletteries nya..kami mmg bwk shower cream/shampoo sendiri (mmg selalu bwk sbb ramai umat)

























shower & toliet ok, bersih
air kuat..air panas pun ok
sinki pun ada air panas..toilet saja xde air panas



















bilik dgn katil king
ltknya di dpn sinki td..ada sliding door
amat susah nak dpt ambik gmbr katil masa masih kemas..sampai2 je dh ada org landing dulu

dlm bilik ada meja ltk brg & almari baju
dlm almari ada hanger, sejadah, iron & iron board

kat villa ni plug byk..x mcm kat bilik yg plugnya ada 2 shj
jd nk masak air ke, cas tepon ke, xde masalah

























dpn katil ada sliding door
di luar pintu ni la terletaknya jacuzzi..




















tadaa...meet the jacuzzi
jacuzzi ni takde buih2 (ke apa namanya ye?..paham la kan jacuzzi tu mcm mana)
yg ni lbh kpd tpt berendam air panas la..dh namanya hot spring kan

kat kwsn yg ada kerusi tu adalah berbumbung..area jacuzzi open air


























keadaan masa masih kosong..

























proses memasukkan air panas semulajadi dlm jacuzzi



















selain dr sliding door td, ada 1 lg pintu utk ke jacuzzi..dkt dgn toilet

kain lap kaki cuma ada 1..tp point yg kena ada alas ni actually 3 tpt, toilet/shower/dpn jacuzzi


air pun dah penuh..apalagi jom la berendam...




















muat nak berendam 1 family dlm jacuzzi ni

kebetulan masa kami sampai ni hujan..jenuh angkut beg2 dlm hujan, berpayung bagai
anak2 pun xdpt nk mandi kat kolam resort..nasib la book villa, dpt jgk diorg berendam air panas..wp agak kecewa xdpt nk berkuak lentang kt kolam..
hujan berhenti bila dh nk masuk maghrib

dtg kali ni siap bwk bekal nasik lg..dan mknn ringan sekali
naik dr berendam msg2 lapar..mkn nasik dulu

kitorg pegi jgk ke restoran mlmnya..saja nak try
utk dinner ada buffet & juga ala carte
buffet RM25/person

disbbkan bdk2 masih kenyang & diorg nk minum shj, kami just order ala carte
order 6 air buah + 3 mushroom soup (cream) with 2 keping kecik garlic bread..total RM51
air buah dia dlm gelas kecik jer














gelas ni ha..dgn ais lg, sikit je la airnya
kalau btl2 nk mkn..rasanya berbaloi la byr buffet berbanding ala carte



















Bunga Padi Restaurant..sini cuma ada 1 restoran


























lps mkn sempatla berendam kt kolam air panas sekejap


esoknya..pagi2 lagi dh hujan..maka pegila kami breakfast dlm hujan2
jln dr villa ke restoran xberbumbung..maka berpayung la kami

saya book villa ni melalui agoda..dpt 4 breakfast voucher..jd kena bayar lg utk 2 org (5 thn kebwh free). RM 12/child

sambil mkn berhrp hujan akan berhenti tp hujan masih berpanjangan sampai ke tghari
tak dpt la jgk bdk2 nak mandi pool kali ni..

lps b/fast blk villa & sambung berendam sampai kecut..



















hampir 12pm kami pun check out..juga ditemani rintik2 hujan


sedikit info tambahan..
rangkaian suria hotel & resort baru shj re-branding

skrg mereka dikenali sbg eRYA by SURIA
masa kami dtg signboard dpn resort & keycard dh tukar tp mcm lekat temporary sementara diorg nk tkr everything pd new brand 

























meet the ambassador..














































keluar dr resort kami ke Marrybrown bentong



















tamatlah getaway singkat kami kali ni..



No comments: