Saturday, September 18

Kelantan - KL

Kali ni nak cerita tentang perjalanan yg panjang Kelantan-KL selepas raya hari tu. Kitorang pilih utk balik melalui Terengganu, saja nak ambik angin. Nasib baik tak ikut gua musang, menurut seorg kawan.. jem yg melampau masa raya ke3

Kami bertolak dlm pkl 2 ptg raya ke3.. perjalanan agak lancar wp banyak kereta atas jln, takde la sampai stuck tak bergerak. Beberapa kali berhenti sbb ada yg nak ke tandas..
Dah ptg ingat nak mkn2.. tp sepanjang jln ke Kuala Terengganu, kedai mkn kebanyakannya belum dibuka..

Sampai KT dah senja.. kami round2 di pulau duyung tp tak jumpa apa2.. atau mungkin kami pergi ke sebelah yg salah ??

Mmg dah plan awal yg kitorg nak lepak2 satu mlm di KT.. so cari hotel/chalet/resort.
Mula2 kitorg terjumpa Ri-Yaz Heritage Marina Resort & Spa.. Cantik mmg cantik, dkt dgn laut.. tp kosnya pun cantikla jgk. Bagi kami yg nak saja2 stay overnight ni tak sesuai la nak membazir begitu rupa, hehe...


Ri-Yaz
Hari tu, rate dia satu mlm RM 318++


Kitorg tak biasa dtg sini, so berpandukan signboard la utk cari apa2.. keluar dari pulau duyung, decide utk terus ke KT.. jln agak jem masa ni.
Tgh jln nampak signboard Seri Malaysia.. tu yg decide, kita ke Seri Msia!

Pengalaman di Seri Malaysia blh baca di SINI ye..

Tgh hari raya ke4 kitorg teruskan perjalanan, KT-Kuantan-KL.
En.Kiva mengamalkan pemanduan berhemat plus takut kena saman.. plg laju pun 80-90km/j.
Yg seronoknya bila lalu dkt dgn pantai.. best je tgk air laut yg biru. Sgt teruja nak pergi ke laut...
Tp bila dah sampai kawasan yg takde pantai.. boring je..


Kawasan pemprosesan petroleum.. siap ada signboard dilarang mengambil gambar. Ambik gambar dr dlm kereta bergerak takpe kot..






klik kalau nak tgk signboard dgn jelas..heheh

Kawasan tpt tinggal staff petronas cantik, wp persekitaran & design rumah klasik. Gambar tak ambik.. kawasan keliling semua berpagar. Pendek kata mcm perumahan terkawal la

Muka2 boring yg dah lama terperap dlm keta..




Sampai lebuhraya karak baru speed 100km/j.. sapa yg biasa lalu taula.. mmg tak blh slow nya. turun naik bukit melampau2..
Kitorang sampai umah dlm kul 9+ mlm..




1 comment:

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

salam aidilfitri..
hihihi, riyaz mmg mhl sket sbb dorang target visitor luo, nk2 time monsun cup..
overall omputeh aje duk situ..
tp mmg cantik la kwn cakap..**hihihi, x pernah pi lg.. :P**