Thursday, November 11

Petua Petui





Anak pakcik google



Kebetulan td sembang dgn sorang akak.. kat luar ujan renyai2. Biasa kan dgr org kata kalau kena hujan pening kepala atau demam. Kenapa ye?

Menurut akak tu, menurut mak mentua dia, kalau budak2 mandi.. tak kering btl2 kat tgh kepala, bdk tu senang dpt selsema.. Mungkin sama la kot konsepnya dgn bila kena hujan nanti pening atau demam..

Ikut org tua2, kalau mandikan baby.. tak nak baby selsema kena letak minyak atas kepala baby sebelum mandi, supaya air tak lekat kot

So, kalau korang ada baby atau toddler yg selalu kena selsema.. blh observe, kot2 ini la puncanya.

Dan kalau ada sapa2 yg rajin tu, blh la try test tgk betul ke kalo kepala baby tak keringkan lps mandi akan sbbkan selsema..

Motip.nak eksperimen anak sendiri? kan


p/s: mcm belit2 la plak ayat sy, phm ke?



4 comments:

alinac lover said...

saya pon klo kena hujan leh demam n skit kpala

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam sue..k.atie pon klu kepala kena ujan sikit jer..mesti pening kepala..heran sungguh!

Mawar Merah said...

Saya pun sama. Dah la mmg ada migrain. Kalau sengaja berhujan tu, mmg saja cr nahas la tu. Mlmnye mula la skt kepala smpi tarik2 rambut.

sue said...

herankan.. kalo mandi basah kepala, tak pening lak