Sunday, December 5

Entry Special Utk MO.. Mcm Mana Nak Tukar Blog Layout


Entry ni saya buat khas utk menjawab request dari Muslimah Optimis

Actually saya dpt layout blog ni dari cute-bloglayout, tp hr ni pegi blog tu mcm dah kosong.
Kalau nak tukar layout senang je sebenarnya.

First, boleh cari dulu layout yg dikehendaki. Paling senang google je 'blog layout' atau 'blog template'.. mcm2 website & mcm2 design ada.

Lepas tu kena follow arahan mcm mana nak apply template tu. Ada setengah template perlukan kita utk EDIT HTML,





ada sesetengah template boleh install cuma dgn memasukkan HTML code sahaja di Add A Gadget.





Kalau perlukan EDIT HTML, sebaiknya back up dulu gadget yg ada kat sidebar, takut2 hilang lepas tukar template. Mcm mana nak back up? Copy paste HTML code, blog address (blog list) ke MS word atau Notepad. Some widget mungkin hilang, some mungkin tak hilang.
Then, bila SAVE, ada option utk DELETE widget atau KEEP widget.. jd pilih KEEP widget. Lps siap, re-arrange balik.

So.. lps ni MO boleh la try ya
Good Luck!





3 comments:

Muslimah Optimis said...

salam..teri makasih sue..really appriciate....

tapi kan dulu, MO pernah la cuba..sekali semua yang kat tepi2 tu hilang jadi blog kosong..pastu kena la add gadget atu2 balik..masa tu sedih la jugak.. tapi hanya ujian kecil saja...

sebab tu tak berani nak amik templete selain daripada yang disediakan oleh blogspot je..huhuhu

sue said...

hehe.. cuba lg, jgn give up

N@SIQUE said...

bgus la~~~baru sy nak tukar layout len lak~~~tapi mcm malas jer