Friday, March 2

Petua Chicken Pox

Adoila...ingatkan lps Safiyyah baik semua dah clear..rupa2nya tidak...
Skrg satu rumah dah kena..kecuali ayah..Selepas 2 minggu..
Semalam fever..MC. Pastu mlm bdn bdk2 plak start panas except Zara..tp sume kuar bintik2 serupa..
Pg ni pegi jgk ofis konon2 dah ok..xde apa tu..ruam je kot (nak sdpkan hati sendiri)..
Tp kat opis still jumpa in house dr..Sekali dr kata "confirm..chicken pox"..
Baru je ingat nak jd pekerja cth bulan ni..Sbb bln lps dah cuti 7 hari..February ada brp hr bekerja je kan..almost half mth xkeje la kiranya..Sekali awal2 dah kena MC seminggu..

Ni baru sampai umah tp sempat memblog dulu sblm flat (hrp2 xla flat sgt)..
Sblm balik td prepare apa yg patut utk recover dlm masa seminggu ni..



Ubat dr biasa la..utk fever, sorethroat..pastu yg dlm botol tutup kuning tu tah apa nama dia (chemical)..lupa..utk dilute dlm air mandi..supaya chic pox cpt kering. Bila msuk air kaler dia tukar dr purple ke orange..xblh pgg ngan tangan..guna plastik spoon, kayu atau glove..
Mcm biasa calamine lotion utk bantu sejukkan kulit & kurangkan gatal/iritation.

Sagu tu plk..hasil baca dr byk website..kata elok rendam dlm air buat mandi jgk..
Dettol tu air freshner..saja beli utk kurangkan bakteria2 berterbangan kekdahnya.

Epal tu plak..utk mkn la..apa lg..Sejak semlm lpr bukan main nak mkn tp bila mkn...tasteless...try beli epal kot2 blh mkn..
Pastu mkn pun kena pantang kan..kena elak yg mknn berunsur gatal..ni yg pening ni..bkn tau sgt bab2 pantang mkn..yg confirm seafood xblh..yg lain xtau..
Kalau ada sapa2 tau apa YG BOLEH MKN sila la tlg bgtau ye...

Buat malu ngan member2 opis je..sume tnya..you tak kena ke masa kecik? Tak ada dlm ingatan..
Dr pun tanya soalan yg sama..haha..

Skrg ni pon dah start rasa mcm merenyam renyam ni esp muka ngan blkg.. kat muka rasa pedih2 pun ada jgk..
Sabo2...jgn garu...

okla..I nak mkn..mkn ubat & operate rmh jd tpt kuarantin org sakit...


3 comments:

Aishah Jahirah said...

saya dah kena masa sekolah rendah.petua org2 lama,minum air kelapa supaya semua chicken pox tu kuar cpt,so cpt la smbh.petua lain amek daun semambu dan ramas dalam sebaldi air,pastu mandi dgn air semambu tu...semoga cepat sembuh ye...:)

azzahoney said...

check this out. http://chocolatemousse2.blogspot.com/. i have deleted my previous blog.so thiis is the new one.:)

sue said...

thx aishah..
betul tu..air kelapa ngan daun semambu..