Wednesday, April 11

Zara @ APSH : Treated & Discharged

Lama btl cite terperam nak kuar..dah outdated pun
Zara pun dah lama sembuh..thx semua yg doakan zara

Part 1
Part 2

Masuk drip ikut kaki..

Calamine lotion, sabun mandi Lactacyd, krim bactroban
Ubat everyday...antivirus, ubat gatal, ubat mata(off bila mata dah ok)..all liquid form yg xblh dpt kat kilnik

Rutin harian..pg2 buta 5.30 kot..injek antibiotik..sian zara, sakit everytime injek kat tpt drip..pastu sambung tido..
Bangun mandi dgn sabun lactacyd & air colour ungu (lupa lak namanya)..pas mandi sapu krim bactroban dkt tpt2 yg melecet teruk..
Then tngu doktor dtg tgk..dr dtg kejap je pun..xsampai 5 minit sekali..2x sehari..tp byrannya..puhhhh
Masuk cecair ikut drip 2 hari kot..sbb dia mkn minum ok..so after that dah off drip...senang skit dia nak gerak..kalo tak terbatas..

Wp dah off drip tp still tak blh bkk lg sbb dia kena masuk antibiotik ikut situ..so kalau nak mandi ke nak cuci ke...kaki kasi bungkus ngan plastik...hehe
Tu pun kdg2 masuk air gak..brp kali tukar balut kaki tu..

Mkn...adik zara punya soft diet...

zara mkn bubur..yg lain2 habuan kakak2
mknn spital tp bau sgt2 menyelerakan..

mcm la zara mkn roti, buah ngan minum milo kan...hehe
soft diet dia sama utk semua patient rasanya..xkira dewasa, knk2 or baby..


After 5 days luka2 dia pun dah kering..kulit baru mula generate....boleh DISCHARGE...happy blh balik rumah..

Tngu nak finalised bill lambat skit tp ok la...kuar just sign bill je
Apa2 hal...byrn terlebih ke apa....tnggu je la balik ofis...


3 comments:

ZiErWa zAiNaL said...

alhamudulillah dh blh blik umah..

QasehSuci said...

thanx melawat blog qasehsuci. zara bape thn? anak asehsuci bln depan kena operate tuhan aje yg tahu mcmmane tak kuat nye hati seorang ibu nak melalui detik2 mcm tu...

sue said...

zara dah 8 bln

hrp Qaseh kuat hadapi cabaran..