Thursday, September 4

Apa nak buat lepas dah habis bayar loan ASB

Adakah duit tu akan automatik masuk dlm akaun ASB? Tidak

Yg kita byr bln2 tu actually dlm bentuk sijil..in case korang lupa sbb dah lama sign agreement kan..

Soalan ni tak pernah terpikir sampailah loan dah nak settle..
Nak share ni, mana tau blh dijadikan panduan..
I pun tau sbb ada sorg member kat opis pernah buat loan and dah settle..kalo tak lambat lg nak dpt duit tu..

Ok, first ingat bila loan korang akan tamat..
Bila loan tu dah settle, kena call bank..
I buat ngan maybank..ingat bank rajin nak inform kita dtg amik sijil ASB..takde..
Sila ambik inisiatif call diorg..kalo CIMB tak sure..

Korang kena call branch di mana korang amik loan tu..kalo amik kat KL tp korang dah pindah perak..kena jgk dtg KL..tak sure if diorg allowed transfer ke branch lain..
Cabaran call branch maybank ni..punya la susah nak dpt..bkn tak dpt sebenarnya, takde org angkat..call dr pagi tp tgh hari br ada org angkat tepon..
Dont give up ok..

Then tanya diorg whether sijil ASB korang dah ready ke blm..
If dah ready blh la dtg ke bank utk ambik sijil tu..
Get ready agreement korang..mana tau diorang nak..I hari tu dia cuma mintak IC..





Ni maybank jln tun perak..besar
Kaunter ASB ni asing dr keluar masuk duir, byr bil tu..so takde tunggu lama sgt..
Kat kaunter hujung2 ni tak ramai pun org..relax je tgk staff diorg..

Then bila dah dpt, korang kena gi PNB pulak utk tukar sijil tu kpd duit..
Sori le I lupa nak snap gambo sijil..






Ni PNB jalan tun razak..
Naik tangga terus pegi kaunter utama..jgn lupa bwk sijil ngan buku ASB..tak sure plk kalo blh tkr trs jd duit/cheque..kalo nk tau call dulu sblm dtg..

Kat sini kaunter byk..puas hati jgk..urusan masuk buku kurang 15 minit..

Settle..


Ini bdk jd peneman

12 comments:

Miss Volvo said...

thank you sebab share info pasal ni. sy plan nak settlekan loan asb tahun depan. memang blur sangat2. tak tahu nak mula dari mana haha! google2 ha terjumpa blog awak legaaaaaaaaa.

Sitie Kasdi said...

thanks..info yg sgt berguna..sbb bajet nk settlekan next year.

Sitie Kasdi said...

lama x nak dptkan sijil tu.
sbb i actual bru 8 thn dgn maybank..so january bajet nk settlekan seme..bape lama mase dorg abik utk proses sijil tu ye?

Sue said...

sebelum dtg kena call dulu tanya sijil dah ready ke belum..so dtg tu terus blh collect..ambik masa sikit utk diorg cari sijil tu je la

eynafazliana said...

Salam sis nak tanya lepas kita habis bayar loan , contoh saya buat loan pinjaman 10k selama 10tahun , sekarang sudah 5tahun nanti lepas 5tahun loan habis kita akan dapat 10k ataw dia ada tolak bayar or apa2 fee ? Tq ��

sk 16 said...

nak share sikit.. baru je settlekan asb mybnk

eynafazliana said...

Haa mai la share sikit 😏😏

sk 16 said...

18hb jan 2017 bru je buat full settlement utk asb 30k utk 25 thn..tp sy bru je 9 thn byr..terus nk buat full settlement..cek baki kene byr 18k lbh..so debit tu ke akaun mybnk..pastu 3 hb 2 masuk duit insurance dlm 200 lbh..dr takaful..smlm mybnk dh all suruh abik sijil..td g abik sijil kat mybank n terus bw ke pnb cairkn masuk terus ke dlm buku asb..🤗

sk 16 said...

nak edit gmbr x pndai nk share kt sini..sgt mudah..so pas ni nk settlekan asb cimb plak

eynafazliana said...

Ouhhh begitu , lega hati dengar . Sebab ada dengar orang ckp asb ni nipu dah habis bayar duit tak dapat la apa la . Dengar pengalaman encik/cik camni legaa rasa hati 🤗🤗 btw tq sudi share pengalaman

sk 16 said...

mmg excited sgt..ye la..bank pon nk untung juga..give and take la..jgn terminate..rugi..klu nk cpt hbs..cube buat mcm sepupu sy..abik 50k dr bank..pinjam la..kene displin kan diri dlm 3 thn jgn abik dividen tu..tahun ke 4 baru abik dividen byr asb klu x cukup just topup je..nnt die akn rolling sendri..so komitment kite kurg..tp yg penting betul2 displin..in shaa Allah..lps 5 thn dh x rase pape pon..smp mse terus dpt seketul..klu ade ank..de kecik buat utk mereka x byk pon x pe..itu kelebihan kaum bumi mcm kite yg org lain nk pon x blh..good luck..

nor iza said...

sy pon asb maybank tahun ni last...tapi x sure camne nak cek bulan bape abis sebab mase mula2 masuk asb loan dulu time lepas abis sekolah so x amik port sgt bab2 asb ni..sy buat asb loan 10 tahun je..kalau gi direct tmpt maybank kite buat asb loan tu xboleh ke utk dapatkan sijil tu? kalo call maybank pon tak pernah nak berangkat asyik line busy je..